top of page
Lekvárosember

Lekvárosember

Farkas Zoltán, őstermelő vagyok. Közel 20 év szakácsmúlttal a hátam mögött vágtam bele a szörpök, lekvárok, és egyéb más kézműves élelmiszerek készítésébe.

A családom a Mátra lábánál, egy picike faluban gazdálkodik, már ősidők óta. Itt teltek az én gyerekéveim is, azóta vonz a kert, a föld, az állatok becsülete és szeretete.

Mi, a párommal, és a lányommal pár éve költöztünk Dunabogdányba, ahol folytatjuk ezt a szép, de nem könnyű hivatást.

Fő tevékenységünk a zöldség és gyümölcs termesztés, de számtalan dísznövény szaporításával is foglalkozunk.

 

Kicsiny manufaktúránk közel 10 évvel ezelőtt indult, mikor a cseperedő gyermekünk egyre többféle étel ízlelgetésével próbálkozott.

Szeretnénk vele is megismertetni azt a csodát, amit a mi nagyanyáinktól kaptunk, amikor felbontottak egy üveg baracklekvárt, vagy kaptunk egy pohár málnaszörpöt.

 

Először csak a család, majd az ismerőseim, barátaim körétől kaptam egyre nagyobb biztatást, várva az új dolgokat.

Megpróbáljuk elrakni a nyár, az ősz zamatos ízeit a hideg-téli hónapokra is.

 

A befőzés során a családi tradíciót követve, csak kiváló minőségű gyümölcsöket, zöldségeket dolgozunk fel, és kerülünk mindenféle kémiai adalék, segédanyag felhasználását.

 

Ezt szeretnénk átnyújtani Önöknek is, bízva abban, hogy mások is megérzik azt, mennyivel másabbak ezek, mint a nagyüzemi konzervek.

 

Remélem nagy megelégedettséggel fogadják termékeinket,

 

Üdv, a Lekvárosember :)

Kovászda

Kalászi Kovászda

Pékségünk 2019 január óta működik Budakalászon családi vállalkozásként. Elsősorban vadkovásszal készítünk kenyereket és pékárukat. Termékeinkhez csak kiváló minőségű vagy bio alapanyagokat használunk. Készítünk búzalisztből, bio tönkölylisztből, bio alakor és rozslisztből kenyereket. Kovásszal készítünk finom pékarukat is kiflit, bagetett, zsemlét. Termékpalettánkat igyekszünk változatossá tenni. Az alap termékkínálatunkon kívül igyekszünk hétre hétre újabb pékárukat kínálni.

 

Lauday Tercia, Balázs és Bence

3

Nárcisz sajtok

A Nárcisz-birtok azt a célt tűzte ki maga elé, hogy végre legyen valami eredeti táplálék a világban. Hamar beláttuk, hogy ezt az eredetiséget nem lehet áruházláncok polcain árulni – egyszerűen úgy szervezik önmagukat, hogy nem képesek ezt tartósan befogadni. Sajtjaink vásárokban nagy tetszésnek örvendenek, semmi oda nem való adalékanyagot nem tartalmaznak, teljes értékű tejből készülnek!

A modern világ kialakulásának nem kívánatos mellékhatása az ún. minőségi éhezés. A fogyasztói társadalom áruház láncainak végtelen választéka mögött élettani hatásuk szempontjából kétséges adalékanyagok garmadája áll – és ennek eredményeként semmi nem az, aminek látszik. Bármi elérhető nagy mennyiségben – a szervezetünk mégis éhezik, mert nem jut hozzá azokhoz az éltető elemekhez, melyekre nélkülözhetetlen szüksége lenne.

Ha kívánják, bemutatjuk Önöknek itt, a munkahelyükön egészséges élelmiszereinket, találkozhatnak közvetlenül a termelővel, aki nem bújik el a címkék, feliratok, viszonteladók erdejében. A kóstolás után véleményt nyilváníthatnak, kérdezhetnek, majd – igény esetén – vásárolhatnak is.

Sajtjainkat tehén és kecsketejből készítjük. A friss fűszeres sajtoktól a félkemény állagúakon át a több hónapos érlelésűekig széles választékot talál! A szendvicsbe valótól a baráti borozáshoz, a hétköznapitól az ajándékozásig minden megoldható, ha beszélgetünk, és megismerjük egymás igényeit!

 

Találkozzunk mielőbb és tegyük próbára a gasztronómia eme remekeit:

a magyar kézműves sajtokat!

Tisztelettel:

Mircz Nárcisz sajtmester, sajtkészítő

Fehér József (Budakalász) sajtkészítő

4

Sütimanufaktúra

A Mini Sütimanufaktúra egy kis családi vállalkozás melyet nővéremmel együtt álmodtunk meg 2017 Augusztusában. Minden termékünket saját kezűleg készítjük és kizárólag ezeket értékesítjük. Készítünk réteseket több mint 30 féle ízben, pitéket, pogácsát, ischlert, mézes krémest, örmény mézes süteményt, stb. Fő profilunk a piaci árusítás, de kiszállítással is foglalkozunk Szentendrén és Budapesten is.

5
6

GombSajt

Kínált sajtjaink egészségesek , kizárólag házi technológiával készülnek, és nem használunk semmiféle mesterséges tartósítószert, színezéket vagy ízfokozót.

Sajtjainkban egyaránt megjelenik a magyar tradicionális sajtkészítés (friss gomolya, parenyica) és a nyugati sajtkészítés tudománya (gouda, ementáli, camembert). Termékeink prémium minőséget képviselnek, igazi tejből készülnek igazi sajtkultúrát használva, évszázados hagyományok szerint érlelve.

Az összes munkafolyamatot kézzel végezzük, így nyugodtan mondhatjuk, hogy minden sajtunk személyes törődést kap!

 Agyagtanya

Császár Tünde vagyok, húsz évvel ezelőtt kezdtem el foglalkozni az agyaggal, ám a „sár” szeretete ennél jóval régebbre nyúlik vissza: gyermekkoromban nagyapám formázta nekem a legkülönfélébb sár-állatokat, legnagyobb gyönyörűségemre. Ennek a régmúlt-kori emléknek a hatására lettem azzá, aki vagyok: gyermekszerető játékos felnőtt. Műveimet meghatározzák a természetes formák, színek, a növényvilág csodálatos görbületei, megtanultam tisztelni és szeretni a körülölelő világot, észrevenni mindenben az isteni teremtőerőt. Újabban nagyon megkedveltem az amorf formákat, a tárgyaim zöme kicsit görbe, kicsit deformált, hiszen én sem vagyok tökéletes, a természet is sorozatban alkotja az érdekes alakzatokat... Ahogy nő családomban a gyermeklétszám, szobraimban is egyre több kisdedet karol át a szoboranya, szám szerint négyet, ennyi csemetém mellett próbálom agyagba formálni álmaimat, átadni az utókornak valamit, ami egy kicsit én vagyok, egy kicsit mindenki: a tiszta forrást…Örömömre szolgál, hogy mind ezt pár hónapja már Budakalászi lakóként tehetem.

 Feltöltés alatt

7

 Feltöltés alatt

8

 Feltöltés alatt

9
bottom of page